Wandelcoaching

“Aarde en lucht, bossen en velden, meren en rivieren, de bergen en de zee, zijn uitstekende schoolmeesters en leren sommigen van ons meer dan we ooit uit boeken kunnen leren.” John Lubbock

Waarom wandelen?

Wanneer je vastloopt in je werk of een moeilijke beslissing in je leven moet nemen kan het een verademing zijn je vraagstuk of worsteling tijdens een wandeling in de natuur te bespreken. De natuur heeft een vredig effect op ons. Lopen ontspant en geeft het lichaam nieuwe energie en focus. Het helpt de geest te kalmeren en vergroot de mentale helderheid. De natuur geeft zintuiglijke sensaties. ‘Zoals de wind door je haren en op je wangen, de geur van het bos, de stilte, vogelgeluiden.

Erik Scherder, professor in klinische neuropsychologie, ontdekte dat lopen mentale stress vermindert en de motivatiecentra in je hersenen inschakelt, waardoor je meer alert bent en gemakkelijk problemen kunt oplossen. Daarnaast is een wandelsessie minder formeel. Met een coach naar buiten gaan, en naast elkaar lopen terwijl je praat kan veel voordelen hebben. Zo nemen tijdens een wandeling je gedachten al snel de vrije loop. Het stimuleert je om meer out of the box te denken. Ook praten mensen wandelend vaak gemakkelijker vrijuit. De frisse buitenlucht, de mooie omgeving, en letterlijk meer ruimte om je heen dragen daartoe bij.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op ons brein. Daaruit blijkt onder meer dat:

  • natuur je zintuigen en je hersenen minder belast. Daardoor nemen gevoelens van stress af en word je meer ontspannen;
  • bewegen in de buitenlucht het stresshormoon cortisol verlaagt;
  • stevig doorstappen het niveau van serotonine en endorfine verhoogt. Dat zijn hormonen die een goed gevoel geven;
  • buiten lopen de prefrontale cortex stimuleert – het hersengebied dat onder meer belangrijk is bij helder en probleemoplossend denken, het nemen van besluiten, concentratie en empathie;

Combineer al die voordelen met een wandel-praatcoachingsessie. Ik loop graag een stukje met je mee op je pad.

Buiten coachen zal je waarschijnlijk niet aanspreken als je niet van wandelen of de natuur houdt. Zit je liever aan tafel met pen en papier tijdens een coaching sessie? Klik dan op mijn aanbod bij “Schrijf je loopbaan”.